пятница, 18 сентября 2009 г.

Получение денег за программное обеспечение после увольнения

В рамках переезда на новый хостинг переношу статьи. Вот довольно интересная штука написанная в годы юности :)

Вы работаете программистом в частной фирме или на предприятии. Вы часто задумывались: "А достаточно ли мне платят ?". У вас вставал в голове вопрос: "А если я буду уходить с этой работы, можно ли мне и получать и далее деньги за мою программу ?".

Итак, начнём разбираться. В поисках ответов на эти вопросы я обратился на форум сайта liga.net. Вы знаете , мнений было много и все разнообразные, по итогу обычный форум превратился в практически полноценное судовое заседание. Как был поставлен вопрос :

Имею ли я право поставить в своей программе счётчик, который отключит программу по истечению 2-х недель со дня моего увольнения, и выдаст сообщение типа : "Срок действия данной версии продукта окончился. Обратитесь к разработчику" , для того чтоб в последствии взимать деньги с организации за пользование разработанной мною в рабочее время программой не работая там.

Дебаты начались практически сразу, нашлись сторонники "за" и сторонники "против", ознакомимся с наиболее значимыми и важными моментами :

Если будем исходить из ЗУ "об авторских...", то тут вам ничего не светит, прямо скажем. А вот если на фирме через две недели станет работа, то никаким законом (и даже Конституцией) директор ее работать не заставит, вот ведь в чем фокус. Если они захотят судится с вами - их право, только выиграют ли они от этого? какие убытки они понесут при этом из-за простоя? Есть гарантия, что они смогут доказать ваш умысел? ГЛЮК в программе и все тут! Исходников -то у них нет. Параллельно можно оформлять авторские права на это ПО. Оснований для отказа вам в этом я не вижу.

...

1. Вы работали на оборудовании работодателя
2. Работали в рабочее время, а не писали по ночам, т.е. процесс был оплачен
3. Объем работ при устройстве на постоянную работу никто не знает
4. Работодатель ведет деятельность с целью получения прибыли и отказать ему в этом праве, заставив все разделить между работниками, невозможно.
5. Вам никто не мешал уволиться, если не устраивала зарплата.

...

Для початку наведу Вам положення чинного законодавства, що регулюють цікаві Вам відносини.
Цивільний кодекс України:
Стаття 429. Права інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору
1. Особисті немайнові права інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору, належать працівникові, який створив цей об'єкт. У випадках, передбачених законом, окремі особисті немайнові права інтелектуальної власності на такий об'єкт можуть належати юридичній або фізичній особі, де або у якої працює працівник.
2. Майнові права інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору, належать працівникові, який створив цей об'єкт, та юридичній або фізичній особі, де або у якої він працює, спільно, якщо інше не встановлено договором.
3. Особливості здійснення майнових прав інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору, можуть бути встановлені законом.
Стаття 445. Право автора на плату за використання його твору
1. Автор має право на плату за використання його твору, якщо інше не встановлено цим Кодексом та іншим законом.
Закон України «Про авторське право та суміжні права»
Стаття 16. Авторське право на службові твори
1. Авторське особисте немайнове право на службовий твір належить його автору.
2. Виключне майнове право на службовий твір належить роботодавцю, якщо інше не передбачено трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно-правовим договором між автором і роботодавцем. (! Колізійна норма)
3. За створення і використання службового твору автору належить авторська винагорода, розмір та порядок виплати якої встановлюються трудовим договором (контрактом) та (або) цивільно-правовим договором між автором і роботодавцем.

Аналіз положень Цивільного кодексу України та Закону України «Про авторське право та суміжні права» показує, що між цими положеннями існує колізія, зокрема, у частині належності майнових прав інтелектуальної власності.
Враховуючи, що Цивільний кодекс України був прийнятий та набрав чинності пізніше, ніж Закон України «Про авторське право та суміжні права», у тому числі й останні його зміни, можна сказати, що законодавець не привів колізійні норми Закону у відповідність до норм чинного Цивільного кодексу, як те передбачалось Перехідними положеннями Цивільного кодексу України.
Також зважаючи на те, що п.2 ст.4 Цивільного кодексу передбачено, що Цивільний кодекс є основним актом цивільного законодавства України, а закони є актами цивільного законодавства, що приймаються у відповідності до Цивільного кодексу, то у випадку, коли наявні такі колізії норм, слід застосовувати норму Цивільного кодексу України. А отже, слід вважати, що:

«1. Особисті немайнові права інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору, належать працівникові, який створив цей об'єкт. У випадках, передбачених законом, окремі особисті немайнові права інтелектуальної власності на такий об'єкт можуть належати юридичній або фізичній особі, де або у якої працює працівник.
2. Майнові права інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору, належать працівникові, який створив цей об'єкт, та юридичній або фізичній особі, де або у якої він працює, спільно, якщо інше не встановлено договором.»

Таким чином, Ви маєте право вимагати плату за використання Вашого твору роботодавцем, у тому числі після звільнення. Також вважаю за необхідне звернути Вашу увагу на те, що умови договору щодо використання об'єкту права інтелектуальної власності не повинні погіршувати умови, передбачені чинним законодавством, а тут вже можливо зануритись у Постанови КМУ щодо розмірів роялті і так далі та вирахувати собі гарну плату за використання роботодавцем Вашої програми.

...

Можно привести еще много разных цитат и фраз с форума, но они не так существенны. В результате общения с форумцами , я смоделировал себе ситуацию : Программист поставив счётчик должен будет корректно его замаскировать и удалить исходный код счётчика из исходного кода программы, а лучше изменить исходный код программы до неузнаваемости и делать упор на то что косяк этой программы он разработал еще до поступления на работу, а на работе просто подстроил его под потребности фирмы/предприятия. Работодатель всеми силами будет доказывать что программу программист разрабатывал именно на его работе с самого начала. И вот тут первое но: обосновать это он сможет только при наличии трудового договора где точно описана деятельность программиста, технического задания на изготовление программы или хоть какой-либо бумажки, свидетельствующей о том что программисту было поставлена задача на написание данного ПО, наиболее вероятно что всего этого у работодателя НЕБУДЕТ. И второе САМОЕ главное НО : работодателю легче будет договорится с вами, чем выносить всё это в суд и начинать затяжное разбирательство, ибо пока всё это будет длится программа работать не будет, и возможно убытки понесённые им в результате этого будут значительно больше затрат на судебные разбирательства и её оплату после вашего увольнения. Вот два основных козыря, на которые следует делать упор при разговоре с директором фирмы-жертвы.
Из всего вышесказанного вытекает, что теоретически при правильном подходе к делу любой программист, если не брать во внимание морально-этические нормы, может получать деньги за своё творение и после увольнения, но не обольщайтесь :) на практике не всё так легко как в теории и если вы прочитав данную статью решили что вам море по колено и вы готовы так кинуть своего работодателя , тогда настоятельно рекомендую вам также ознакомиться с подобной статьёй но с позиции защиты работодателя тут . Спасибо за внимание, на этом позвольте откланяться.

Запомнить:


Комментариев нет:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails